Door de torenhoge inflatie hebben steeds meer mensen te maken met schulden. Dat is niet alleen een probleem van deze tijd. Vijf jaar geleden heeft het Nibud al eens onderzocht dat 62% van de werkgevers personeel heeft dat kampt met financiële problemen. Deze problemen kunnen leiden tot stress, concentratieverlies en ziekteverzuim bij de medewerker. Het heeft ook gevolgen voor de werkgever: een personeelslid dat kampt met financiële problemen kan namelijk tot hoge kosten voor het bedrijf leiden. Daarom komt het Nibud met tips om het personeel te helpen en de kosten voor bedrijven te beperken.

Oorzaken kosten

De kosten voor een werknemer met financiële problemen kunnen enorm zijn. Volgens de Nibud-kostenscan kan de schade oplopen tot maar liefst €13.000 per jaar per werknemer die voltijds werkt en een modaal salaris verdient. Hoe deze kosten ontstaan? Denk aan de verwerking van het loonbeslag, ziekteverzuim, productiviteitsverlies en concentratieverlies. Daarnaast kan het bedrijf extra risico lopen vanwege diefstal, fraude en het gegeven dat personeel met geldproblemen sneller is over te halen voor omkoping en chantage.

Gevolgen

Bijna 1 op de 5 werkgevers ziet schulden van de werknemer als reden om de werknemer te ontslaan. Een extra reden om de geldproblemen niet te delen met de baas. Dit is echter wel noodzakelijk. Uit het onderzoek van het Nibud blijkt namelijk ook dat 80% van de werkgevers personeel met financiële zorgen wel graag ondersteunt. Zij hebben immers baat bij tevreden werknemers.

Tips en adviezen voor de werkgever

Het aantal werknemers dat met financiële problemen kampt is nog steeds hoog. Hier moet verandering in komen volgens het Nibud. Om bedrijven hier een handje bij te helpen bestaat de website: www.financieelgezondewerknemers.nl. Deze site voor werkgevers ondersteunt werkgevers onder andere met informatie, tips en checklists om medewerkers ‘financieel fit’ te laten blijven. Want ook nu geldt: voorkomen is beter dan genezen.