Extern vertrouwenspersoon

Je wilt natuurlijk dat jouw mensen zich veilig voelen op de werkvloer. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen op het werk te maken met ongewenst gedrag. Zij kunnen dan terecht bij een (extern) vertrouwenspersoon. Vitalr helpt!

DSF6015

Veilige externe gesprekspartner

Een neerbuigende opmerking, diefstal, agressie, pesten of seksuele intimidatie. Bij elk bedrijf kan het voorkomen. Werknemers die dit overkomt kunnen er letterlijk ziek van worden. Als werkgever neem je dit natuurlijk serieus. Maar het is voor iemand niet altijd makkelijk om erover te praten met een collega. Een extern vertrouwenspersoon is in zo’n situatie een fijne en veilige gesprekspartner.

Binnenkort verplicht voor meer dan 10 werknemers

Volgens de Arbowet moet elke werkgever aandacht besteden aan sociale veiligheid. En heb je meer dan 10 mensen in dienst? Dan is een vertrouwenspersoon binnenkort verplicht. Het is slim om hier aandacht aan te besteden. Want stress is nog steeds de belangrijkste reden van langdurig verzuim. Voorkom dit!

DSCF9644

Rol vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is er voor mensen die ongewenst gedrag ervaren. Maar ook werknemers die het signaleren of vermoeden, bij een andere collega bijvoorbeeld. Bij de vertrouwenspersoon kunnen jouw mensen open en eerlijk hun verhaal kwijt. De vertrouwenspersoon vangt iemand op, luistert én ondersteunt. Met advies en hulp bij het vinden van een oplossing of vervolgstap.

Alles wat werknemers met de vertrouwenspersoon bespreken is strikt vertrouwelijk. Wel heeft hij of zij een signaleringsplicht. Bijvoorbeeld als iemands leven of veiligheid in gevaar is. De vertrouwenspersoon speelt ook een rol in de voorlichting over ongewenst gedrag en integriteit.

Voordelen extern vertrouwenspersoon

1

Onafhankelijk

Een extern vertrouwenspersoon is niet direct verbonden aan de organisatie. En daarmee objectief en neutraal.

2

Imago

Je laat aan je mensen zien dat sociale veiligheid belangrijk is.

3

Vertrouwelijkheid

Externen moeten zich houden aan strikte regels wat betreft privacy en vertrouwelijkheid. Daar voelen mensen zich vaak veiliger bij.

4

Toegankelijk

Een extern vertrouwenspersoon voelt als makkelijker te benaderen. Dit verlaagt de drempel om hulp te zoeken en voorkomt dat problemen groter worden.

5

Expertise

Het zijn ervaren professionals gespecialiseerd in dit vak. De beste hulp voor jouw mensen!

6

Geen belangenverstrengeling

Een extern vertrouwenspersoon heeft geen belangen binnen de organisatie. De kans op belangenconflicten is dus veel kleiner.

7

Vertrouwen binnen het bedrijf

Met een externe partij weten jouw mensen dat ze ergens terecht kunnen, als er iets is. Dit zorgt voor vertrouwen binnen jouw organisatie.

8

Juridisch

Je voldoet zo aan alle wettelijke plichten en procedures. Wij adviseren en nemen werk uit handen. Gewoon goed geregeld!

DSCF1253

Extern vertrouwenspersoon via Vitalr

Bij Vitalr hebben we verschillende gecertificeerde (LVV) vertrouwenspersonen in dienst. Persoonlijk, vertrouwelijk en professioneel! Lees dit interview van onze vertrouwenspersoon Hanneke over haar werk.

De juiste match

Een goede match tussen onze vertrouwenspersoon en jullie bedrijf is belangrijk. Het zorgt voor een betere samenwerking. Daarom plannen we eerst een kennismakingsgesprek in. Dit kan ook met de HR-afdeling of Ondernemingsraad. Een goed begin is het halve werk!

DSCF5794

Zo werkt het: kennismaken en kosten

Eén van onze vertrouwenspersonen neemt contact op voor het kennismakingsgesprek. Is er een klik? Dan maken we alles rond. Je betaalt een vast bedrag per jaar op basis van het aantal werknemers. We geven je de juiste middelen om de vertrouwenspersoon regelmatig voor te stellen aan je mensen. We komen in actie zodra er een melding is.

De tijd die we besteden houden we bij. Dit factureren we elke maand. Daarop staan geen specificaties, in verband met privacy. Op aanvraag kun je een jaarrapportage opvragen met alle meldingen, aard van de meldingen en de observaties van onze vertrouwenspersoon.

DSCF9678

Passend bij wat je nodig hebt

Onze specialisten gaan nooit zomaar aan de slag. We kijken naar wat jouw organisatie nodig heeft. We denken mee en geven advies. Dat werkt!

Alles voor jouw personeel

Bij Vitalr vind je alles voor jouw personeel onder één dak. Advies over gezond werkgeverschap, arbodienstverlening en de juiste verzekeringen. Een totaaloplossing! Vitaliteit, Verzuim en Verzekeren.

DSCF1289

Aan de slag

Extern vertrouwenspersoon voor je bedrijf? En dit ook gewoon goed geregeld hebben voor jouw personeel? Maak een afspraak!

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.