'De vent maakt de tent', zegt Guido van Zijl terloops, wanneer hij het heeft over goed werkgeverschap. Dat gaat zeker op voor de teamleider van Fizie en Vitalr zelf. De 41-jarige inwoner van Dedemsvaart was ooit de eerste werknemer van Fizie en bouwde beide bedrijfsonderdelen in de loop der jaren gestaag op. Het belangrijkst is uiteindelijk toch dat je in die veertig uur per week een leuke tijd hebt.

Hij is toe aan zijn bronzen jubileum. 12,5 jaar geleden werd Van Zijl bij Vrieling Adviesgroep binnengehaald om als verzuimspecialist aan de slag te gaan. “Ik was intercedent en directeur Fernando Buitenhuis benaderde mij met de vraag of ik voor Vrieling wilde komen werken. Ik had gelijk een geweldige klik met die man. Destijds had Vrieling zo’n dertig klanten op het gebied van verzuimbegeleiding, maar dat werd toen nog uitbesteed. De directie had besloten om dat in eigen beheer te gaan nemen, op een manier die past bij Vrieling: dichtbij, regionaal en betrokken. Zo werken we nog altijd en dat maakt ons ook onderscheidend.

Goed gevoel

Het bedrijfsonderdeel Fizie was geboren. Ik ben in mijn eentje begonnen en in de loop der jaren is er steeds een poppetje bij gekomen. Iedereen die hier werkt heb ik zelf aangenomen. Ik werk graag met mensen die ik ken, die ik vertrouw en waar ik een goed gevoel bij heb. Die mensen geef ik graag een kans en daarbij vind ik het belangrijk om aandacht, waardering en vertrouwen te geven. En ja, op een gegeven moment word je dan ook teamleider.

Waar Fizie aanvankelijk organisaties begeleidde bij verzuim van medewerkers, is het bedrijfsonderdeel sinds 2015 een volwaardige, gecertificeerde arbodienst. Daarmee kan Fizie zich veel meer richten op de 'voorkant' van het verzuim en werken aan het voorkomen van uitval van medewerkers. Klanten hebben bij ons een vast aanspreekpunt en als er iets aan de hand is staan we gelijk op de stoep. Dat zie je bijna nergens meer en daarmee onderscheiden we ons echt.

Organisaties zouden zich veel meer moeten afvragen: Ben ik een goede werkgever?

Guido van Zijl

Steeds grotere klanten

Daar bleef het echter niet bij. De groei van Fizie leidde enkele jaren geleden tot de oprichting van een nieuw bedrijfsonderdeel: met Vitalr richten Van Zijl en zijn collega;s zich op strategisch HR-advies. Over het algemeen zagen we dat er voor bedrijven nog veel te winnen valt in het personeelsbeleid. Fizie werd steeds een beetje groter en daarmee kregen we ook steeds grotere klanten. Bij dat soort organisaties loont het om inzicht te krijgen in kansen en risico's rondom het personeel.

Van Zijl legt uit dat investeren in vitaal personeel om veel meer draait dan fruit in de kantine of samen meedoen aan een hardloopevenement. Organisaties zouden zich veel meer moeten afvragen: 'Ben ik een goede werkgever?'. Wij zagen dat verzuim vaak te maken heeft met hoe er met medewerkers wordt omgegaan. Wanneer mensen uitvallen spelen werkdruk en arbeidsvoorwaarden, maar ook leiderschap vaak een belangrijke rol.

Aandacht en toekomstperspectief

De vent maakt de tent en de vrouw maakt het gebouw, aldus de teamleider. Het is belangrijk dat mensen voor jou willen werken. Zorg je voor een fijne, integere werksfeer? Is de balans tussen werk en privé in orde? Krijgt iedere medewerker de aandacht die hij of zij prettig vindt? Is er een toekomstperspectief, een droom waar mensen samen naartoe kunnen werken?

Het zijn slechts enkele van de vragen waar Vitalr samen met de klant een antwoord op zoekt. Daarvoor hebben de medewerkers diverse middelen in handen. Ten eerste kijken we natuurlijk naar de feiten en cijfers. Wanneer we bijvoorbeeld zien dat 65 procent van de medewerkers ouder dan 50 is, dan kan dat op termijn problemen opleveren. Dat soort zaken maken wij inzichtelijk. Maar we kijken ook naar de 'zachte kant', bijvoorbeeld door middel van een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Als werkgever kan dat best spannend zijn. Je moet er wel voor open staan om in gesprek te gaan over zaken die mogelijk in de weg zitten.

Ook leiderschapstrainingen behoren tot de gereedschapskist van Vitalr en dat zijn lessen waar ook Van Zijl zelf zich regelmatig van bedient. Als leider moet je vooral zorgen dat je daadwerkelijk leiding geeft. Dat geldt ook voor mijzelf. Ik zie ook wel eens drie mailtjes onder elkaar met dingen die niet goed zijn gegaan. Dan zou je misschien wel de andere kant op willen kijken, maar dan is het juist aan mij om op te staan.

Kickboksen

Ook daarom is het volgens de teamleider belangrijk om voldoende tijd te nemen voor andere zaken. Ik ben dagelijks heel veel in gesprek en veel met mensen bezig. Voor mij is het dus belangrijk om mijn psychosociale belasting in de gaten te houden. Ik voetbal, ik golf en ik heb mijn gezin, maar vooral wanneer ik aan het kickboksen ben, heb ik even helemaal niks aan mijn hoofd. Het is heel intensief en je moet constant opletten, maar ik krijg er heel veel energie van.

Terug op de werkvloer kan Van Zijl er dan weer met zijn kenmerkende passie en enthousiasme tegenaan. Ik ben nu 12,5 jaar in dienst en Fizie is gewoon een hartstikke leuk bedrijf om voor te werken. Ik heb hier alle kansen gekregen om me te ontwikkelen en er heerst een goede sfeer. Het belangrijkst is uiteindelijk toch dat je in die veertig uur per week een leuke tijd hebt.