Goed, thuiswerken is de nieuwe norm, misschien wel voor een langere periode. Belangrijk dus om te zorgen dat alles in je thuisomgeving zo goed mogelijk ingericht is om goed je werk te kunnen blijven doen. Om dit te bevorderen hebben we een aantal tips gebundeld die jou deze periode kunnen helpen!

1. Zorg voor een rustige werkplek

Een stevige tafel, van voldoende afmetingen om (rand)apparatuur, papieren en andere onvermijdelijke spullen goed kwijt te kunnen is essentieel. Het liefst staat de werktafel in een aparte kamer van het huis, met een deur die je kunt dichtdoen. Is dat onhaalbaar, ga dan op een andere zo rustig mogelijke plek zitten. Kies in ieder geval een plek uit waar je specifiek naar toe kunt gaan om te werken. En, heel belangrijk: blijf daar ook werken. Ga niet met een laptop van plek naar plek. De arbo-regels voor thuiswerken gelden in principe ook bij gedwongen thuiswerken. Let vanzelfsprekend dus op je houding en bijvoorbeeld een goede stoel. Overleg ook met je werkgever als je geen degelijke werkplek in of rond het huis hebt of kunt creëren.

2. De ICT moet echt op orde zijn

Dan bedoelen we concreet: een goede, snelle en betrouwbare internetverbinding en het liefst via een beveiligd VPN-protocol. Dit zodat je je vanuit een veilige thuiswerkplek ongehinderd contact kunt maken met het beveiligde bedrijfsnetwerk of het gedeelte van de cloud waar alles staat. Wie dat niet alleen kan regelen, roept de hulp in van de afdeling ICT of helpdesk. Daarnaast is het belangrijk dat er goed werkende laptops/pc's en overige benodigdheden aanwezig zijn om je werk goed te kunnen doen.

3. Plan geregeld een pauze

Neem er meerdere per dag en het liefst op vaste tijden zodat je ook je ontspanning houdt. Bij een pauze hoort vaak ook een activiteit. Zoals je eigen lunch bereiden, een stuk wandelen of hardlopen of misschien alleen een kop koffie/thee zitten. Wat wel zeker aan te raden is, is een wat langere pauze tussen de middag met het liefst een moment dat je even naar buiten gaat. Sowieso heb je daar de tijd voor, thuiswerkers zijn bewezen efficiënter dan op kantoor. En je maakt hiermee ook onder andere de hersenstof endorfine aan. Een stof waar je opgewekter van wordt en waardoor je de dag weer fris verder kunt gaan!

4. Huisgenoten zijn de nieuwe collega's

Natuurlijk heb je inmiddels een goede en geteste dag- en weekplanning. Met pauzes en privé-momenten erin. Daarbij een goede tip die we vonden in NRC Handelsblad en onmisbaar voor gezinnen en duo-werknemers: neem de dagplanning met elkaar door. Bespreek vooral wanneer je samen pauzes wilt houden. En wat de concentratietijden daar tussendoor zijn, de tijden waarop je echt even niet gestoord mag/wilt worden. Maak dat ook zeker duidelijk aan alle huisgenoten, bijvoorbeeld ook aan de kinderen die nu ook vaker thuis zijn. Na elke verstoring kost het namelijk weer extra tijd om de draad goed op te pakken.

5. Bepaal elke dag een eindtijd

Wie thuis aan het werk is, merkt veel minder snel dat de klok alweer een uurtje verder staat. Oppassen voor te lang door willen gaan is daarom erg belangrijk bij het thuiswerken. Bepaal dus een eindtijd voor al het thuiswerk, samen met de huisgenoten. Liefst is dat elke dag dezelfde tijd. En houd je daaraan. Sluit het werk thuis af, ook weer met een ritueel. Bijvoorbeeld door alle werkspullen op te ruimen. En hoe fijn dat je nu meteen kunt gaan koken in plaats van dat je moet aansluiten in de file of drukte op de weg!

6. Pas op voor overbelasting

Burn-outs zijn zeker ook mogelijk bij thuiswerkers. De directe aanleidingen zijn net zo verschillend als op het 'normale' werk. En tegen acute overbelasting helpen taakdelegatie en scherper de grenzen trekken tussen werk en privé wel. Maar, zeker nu veel mensen langer thuiswerken, dreigt een ander soort burn-outgevoel. Vooral geestelijk en emotioneel raken steeds meer mensen op. Ze hebben geen zin meer in hun werk, willen niet nog een videovergadering meemaken, reageren niet meer op mails en andere oproepen. Het is dan de hoogste tijd om even écht iets anders te doen. Op een andere plaats, tijd en manier. Dat helpt om het werk ook mentaal beter los laten. Niet makkelijk, in deze tijden. Maar des te noodzakelijker. Trek op tijd aan de bel, voordat je echt 'doorbrandt'.