Vragen? Wij helpen u graag

Bel 0523 - 28 23 20 Contact

Veelgestelde vragen collectieve zorgverzekering

Onderstaande vragen en antwoorden zijn geschreven voor werkgevers en HR-specialisten. Bent u een medewerker van een bedrijf dat een collectieve zorgverzekering aanbiedt? Dan kunnen deze antwoorden u ook verder helpen.

1

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering met collectieve korting, speciaal voor medewerkers. Omdat de zorgverzekering gezamenlijk (met een collectief) door medewerkers wordt afgesloten is de zorgverzekeraar bereid om korting te geven.

2

Hoe werkt een collectieve zorgverzekering?

De werkgever sluit een collectieve zorgverzekering voor zijn medewerkers. Vervolgens kunnen de medewerkers kiezen of ze hun zorgverzekering afsluiten binnen dit collectief.

3

Wat is zorginhoudelijk laden?

De overheid bepaalt de maximale korting op de zorgverzekering. De overheid vindt dat als een zorgverzekeraar korting geeft aan de verzekerde medewerker, de werkgever er ook iets voor terug moet doen. Een zorgcollectiviteit moet sinds een aantal jaren dan ook zorginhoudelijk geladen worden. Dit betekent dat de zorgverzekeraar de werkgever moet helpen met de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Zorgverzekeraars hebben daarom allerlei zorg- en preventieprogramma’s ontwikkeld. Vitalr helpt u als werkgever om dit soort programma’s goed in te zetten binnen uw bedrijf.

4

Is een collectieve zorgverzekering goedkoper voor een medewerker?

Bij een collectieve zorgverzekering ontvangt de medewerker korting op de aanvullende en tandartsverzekeringen. De zorgverzekering is dus goedkoper dan dezelfde zorgverzekering zonder korting.

Naast een korting kunnen er bij een collectieve verzekering andere voordelen geboden worden:

  • Ruimere vergoedingen
  • Geen medische selectie voor aanvullende polis
  • Toegang tot bepaalde zorgprogramma’s


De specialisten van Vitalr zoeken graag voor u uit welke collectieve zorgverzekering het beste bij uw organisatie past.

5

Wat zijn de argumenten om als werkgever een collectieve zorgverzekering voor medewerkers af te sluiten?

Daar zijn verschillende redenen voor:

  1. U biedt uw medewerkers korting op de (toch al dure) zorgverzekering. U heeft dus een extra secundaire arbeidsvoorwaarde voor uw medewerkers.

  2. Een collectieve zorgverzekering bespaart u als werkgever kosten. Als uw medewerkers goed verzekerd zijn, kunnen ze bij gezondheidsklachten beter en sneller behandeld worden. En dus ook eerder weer aan het werk. Een voorbeeld: uw medewerker gaat door zijn rug. Met een aantal fysiotherapiebehandelingen, waar uw medewerker voor is verzekerd, is hij er snel weer bovenop. Zonder verzekering voor fysio laat een medewerker zich minder snel behandelen, waardoor rugproblemen kunnen verergeren.

  3. Stimuleren van gezondheid bij uw medewerkers: veel verzekeraars bieden preventieprogramma’s voor medewerkers. Bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen of programma’s om psychische klachten te behandelen. Hoe gezonder uw medewerkers, hoe minder verzuimkosten u als werkgever maakt.

  4. Inzet van zorgdiensten van de zorgverzekeraar: zorgverzekeraars bieden diverse zorgdiensten aan voor werkgevers. Bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling of de inzet van een interventie-expert. Hoe meer medewerkers een collectieve zorgverzekering via het werk afsluiten, hoe meer voordelen dat biedt voor de werkgever.

Wilt u advies over welke collectieve zorgverzekering het beste bij uw organisatie past? De specialisten van Vitalr helpen u graag.

6

Waarom sluit een medewerker een collectieve zorgverzekering af?

De medewerker kiest vaak voor een collectieve zorgverzekering omdat hij dan korting op de premie van zijn aanvullende (tandarts)verzekering ontvangt. Ook biedt een aantal verzekeraars ruimere vergoedingen, speciaal voor medewerkers die gebruikmaken van een collectieve zorgverzekering. Daarnaast kunt u als werkgever extra voordelen bieden, bijvoorbeeld een werkgeversbijdrage als de medewerker voor een aanvullende verzekering kiest. De medewerker profiteert van voordeel én is goed verzekerd.

7

Welke collectieve zorgverzekeringen zijn er?

Bijna elke zorgverzekeraar in Nederland biedt een collectieve zorgverzekering aan. Soms zelfs speciaal voor een bepaalde branche. Bij Vitalr zoeken wij graag voor u uit welke collectieve zorgverzekering het beste bij uw organisatie past.

8

Wat gebeurt er met de collectieve zorgverzekering als een medewerker uit dienst gaat of ontslag krijgt?

Gaat uw medewerker uit dienst en heeft u dit doorgegeven aan de zorgverzekeraar? Dan blijft hij in de meeste situaties tot 1 januari van het volgende jaar collectief verzekerd. Daarna stopt de collectieve zorgverzekering en zet de zorgverzekeraar deze om in een individuele verzekering zonder korting.

9

Is de collectieve zorgverzekering ook voor de partners en/of gezinsleden van de medewerker?

De collectieve zorgverzekering geldt ook voor de partner van uw medewerker en/of kinderen tot en met 17 jaar. Zij moeten dan wel bij de medewerker op de polis verzekerd zijn.

10

Mogen gepensioneerden gebruik blijven maken van de collectieve zorgverzekering?

Als u als werkgever dit toestaat, dan mag dat.

11

Zijn er speciale collectieve zorgverzekeringen voor de zorg?

Ja die zijn er. Wij zoeken graag voor u uit welke collectieve zorgverzekering het beste bij uw organisatie past.

12

Zijn er speciale collectieve zorgverzekeringen voor ambtenaren?

Ja die zijn er. Wij zoeken graag voor u uit welke collectieve zorgverzekering het beste bij uw organisatie past.

Een andere vraag?

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij?
Laat het ons weten, we helpen u graag.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.